Vem jag är

För några inlägg sedan skrev jag om hur jag tycker att det är viktigt att skilja på sak och person. Vi kan förakta handlingen men bör inte för den skull förakta personen.

Det lilla verbet är är ofta en central faktor i att skilja åt sak och person. Tycker ni inte att det är en skillnad i att säga ”Jag är en mor” och ”Jag har barn”. Ingendera fras är fel på något sätt, och i princip betyder de exakt samma sak. Jag tycker emellertid att det första uttrycket är mer identitetsmarkerande än det senare. I det första uttrycket påverkar moderskapet personens självuppfattning på ett avsevärt sätt. Det senare uttrycket "Jag har barn" stämmer ju lika väl i båda fallen, men jag tycker ändå att det är mer en objektiv sanning men inte nödvändigtvis (i sin språkliga form) identitetsskapande. Än en gång; det finns inget rätt eller fel uttryck. Absolut inte. Jag, som språkvetare, tycker bara att det är intressant att se hur samma uttryck kan få olika nyanser. 

Jag är ganska petig med den här anti-användningen av är när det gäller mig själv, och försöker så ofta möjligt undvika att använda den i "fel” sammanhang; sammanhang jag helst inte vill identifiera mig själv med. Sammanhang jag inte vill sätta i kategorin ”Det här är Mindy”.

För frasen "Jag är" följs oftast av starka identitetsmarkörer. När jag inleder med orden ”Jag är” fortsätter jag ofta med att skriva 23 år, gift, studerande och blivande modersmålslärare. Alla de här faktorerna identifierar jag mig själv med i hög grad. Jag kan också fortsätta "Jag är" med att skriva om mina egenskaper, till exempel att jag är målmedveten, envis, positiv, sympatisk och lättrörd.

Jag. Fångad av min bästa syster Fotografen.

Jag. Fångad av min bästa syster Fotografen.

När jag har mycket att göra brukar jag undvika att säga ”Jag är stressad”, för då identifierar jag mig med stressen på ett helt annat sätt än om jag säger ”Jag upplever stress” eller ”Jag har mycket att göra just nu”. 

Under en tuffare period av mitt liv för några år sedan, då jag led av depression, var jag noga med att inte säga ”Jag är deprimerad” utan istället ”Jag har depression”. På det här sättet markerade jag att det är en övergående fas som på inget sätt beskriver mig som person - vem jag är - fastän det i många avseenden påverkade mitt liv där och då.

Om jag är så noggrann med att medvetet tänka på vad jag säger att jag själv är, tycker jag att det är helt orimligt att jag gör anspråk vad andra är. Ännu värre att jag hävdar att någon annan är vidrig, avskyvärd, sjuk eller galen fastän deras handlingar kanske är det.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

För ett år sedan

För ett år sedan bodde jag i kohuset (huset har små metallfigurer föreställande kor på utsidan, charmigt men konstigt) och studerade som en galning. Jag hade flera kurser samtidigt som jag skrev både avhandling och gradu-uppsats, det fanns en hel del att göra med andra ord.

Min Samuel och jag sökte lägenhet i Vasa och var båda ännu naiva och vid god tro över att vi skulle hitta en lämplig lägenhet som uppfyllde våra (väldigt anspråkslösa) kriterier. Diskmaskin var vårt enda krav. Typ. Lite visste vi om hur knepigt det skulle vara att skaffa lägenhet på distans, hur frustrerande det är då lägenheter som för länge sedan blivit uthyrda fortfarande figurerar och erbjuds på internet. (Vi fick sedan en lägenhet som vi flyttade in i före jul).

Jag var lite nervös och spänd inför halvåret i Vasa. Inte minst på grund av alla florerande rykten om hur tuff peffanvåren är. Lyckligtvis kan jag med facit i hand konstatera att de ryktena är överdrivna, och med en positiv inställning och mycket sisu gick det bra. Det var faktiskt otroligt givande och lärorika månader, mina favoritstudier till och med!

Vi såg på säsong sju av Modern Family, jag läste Kjell Westös Hägring 38 och Karin Erlandssons Minkriket och lyssnade bland annat på The Chainsmokers och Charlie Puth. Den senare sjöng jag för övrigt också två Smule-covers med, så gå in och kolla min instagramprofil mindysvenlin på då jag gör det (eller för att snabbt komma till låtarna, tryck här och här). Därutöver övade jag med KDC och med min gitarrist både på dans- och sångnummer till Svenska Dagen festen på konserthuset i Åbo.

Bild från Svenska Dagen uppträdande med KDC 2016.

Bild från Svenska Dagen uppträdande med KDC 2016.

Jag tycker att det är nödvändigt att ibland blicka tillbaka för att se var jag var för ett, tre och fem år sedan. Då jag bara lunkar på och har fullt upp med livet idag, kan det vara svårt att se de framsteg som jag har gjort, problem som har lösts och delmål som jag har uppnått. Därför brukar jag med jämna mellanrum försöka göra en tillbakablick och på så sätt påminna mig själv om att vara tacksam. Tacksam för idag, just nu. 

Tänk efter, var var du för ett år sedan?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Det är inte fel på dig

En kund i en affär försökte komma överens med försäljaren om ett rimligt pris på en produkt. Försäljaren lyssnade när kunden resonerade och sade sedan på bred kokkoladialekt "Om vi sku byri mee ti konstateer att tu er en pöllhövå [Du är dum i huvudet]". True story.

Ovan läser ni ett alldeles förskräckligt, men likväl verkligt, sätt att inleda en konversation på. Det grundläggande felet som görs, är personangreppet mot kunden. Försäljaren kritiserar inte vad kunden säger eller gör, utan helt enkelt kunden som person. Inom retoriken kallas det här ett ad hominem-argument.

I många debatter och bloggar har jag på sistone lagt märke till att personer, eller snarare grupper angrips, istället för att deras gärningar kritiseras. Genom att göra personangrepp, och tillskriva en person en negativ egenskap, fråntas möjligheten till förändring. Att förändra sina handlingar och sitt beteende är möjligt, men att förändra hur man är som person är, om inte omöjligt, väldigt svårt.

artsyfart-blogg.jpg

Jämför skillnaden i fraserna "Du är frånstötande" och "Det där [dina handlingar] är frånstötande". Det här, har jag för mig, används flitigt inom småbarnspedagogiken; jag har hört många föräldrar uttrycka till sitt barn att de är upprörda över vad barnet har gjort, men inte på barnet som person. Det här borde är underbart och borde också tillämpas av vuxna. På arbetsplatsen, i debatter och inom politiken.

Jag tror att alla ärliga strävanden efter att uppnå en förbättring måste också få innebära chansen till förbättring. En miljö att förbättras i. Om jag utgår ifrån att du på något fundamentalt sätt är bristande som person, kommer det sannolikt inte uppmuntra dig till att förändras. Kan jag däremot uttrycka hur dina handlingar får mig att känna, är sannolikheten till förändring mycket större. 

Läs mer om hur vi kan uttrycka oss mer emotionellt intelligent genom att läsa Daniel Golemans bok Emotional Intelligence (särskilt kapitel 10).

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Staden som aldrig blev min del 2

Jag skrev för några veckor sedan om staden som aldrig blev min. Idag besökte jag den staden igen efter några månaders uppehåll. Fastän den här staden är mitt bitterljuva, staden som aldrig riktigt blev min, kunde jag ändå konstatera att det var ett kärt återseende idag. Åbo är en av de vackraste höststäderna jag vet, se bara på den här bilden så vet ni vad jag talar om.

aura1-blogg.jpg

Bilderna ovan och nedan är tagna från precis samma ställe med nästan ett års mellanrum.

aura3-blogg.jpg

Det finns en stor trygghet i att strosa längs gator som inte är ens egna, men ändå hela tiden veta var man befinner sig (annat var det i Stockholm). Det ligger något oerhört charmigt i att röra sig i området kring domkyrkotorget där så många olika människor rör sig, vissa målmedvetena och raskt, andra mer strövande, sökande. Jag ler ner jag närmar mig humanisternas tillhåll Arken, för redan på flera hundra meters håll känner jag igen den brokiga skaran som, ibland förnedrande, kan jag tycka, kallas humanister. Jag känner igen dem inte för något annat känneteckens skull, bara för deras brokighet. Det är en härlig skara.

Staden kanske aldrig blev min. 
Men en del av mitt hjärta håller den.

aura2-blogg.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Det är hon

Det är hon med de finurligaste minerna, de härliga spontana dansmovesen och de många öppenhjärtiga kommentarerna som inte bara en gång har fått oss att brista ut i hjärtligt skratt. Det är hon med de roligaste snapchatfilmerna och det stora hjärtat för katterna. Hon med den imponerande youtube-kunskapsbanken som ofta får oss att se på allehanda random filmsnuttar som sätter en guldkant i tillvaron. 

Det är hon med det varmaste hjärtat och härligaste kramarna. Hon som har koll på allt från business till jakt, och hon som ibland får oss att alldeles vrida oss av skratt till följd av en högst oväntad och alldeles hejdlöst roligt kommentar. Det är hon den mångvetande som sällan slutar fascinera oss med sin breda kunskapsbas och intressanta kuriosa. Hon den modiga och skönsjungande, den vårdande och nyfikna.

Det är hon den rättframma och handlingskraftiga som sprider uppmuntran där hon går. Hon som är otroligt skicklig på att ta sig an nya människor och som generöst vill hjälpa och ge råd. Det är hon med den skärpta situationskomiken och de slagkraftiga replikerna. Hon den tuffa, som samtidigt har ett alldeles genomvarmt hjärta. 

Det är hon med det bubblande skrattet och det starka rättvisepatoset. Hon som med en sådan taktfullhet och finkänslighet sätter ord på det som andra inte vågar. Det är hon, experten på imitationer och som bjuder på sig själv på ett underbart sätt. Hon med de många roliga uttrycken som alldeles oundvikligt smittar av sig. 

Det är de som förgyller mitt liv. Vi som är så väldigt olika på många sätt, men på ett centralt sätt ändå väldigt lika. Mina systrar och vänner. Och inte bara ni som representeras i bilden nedan, utan alla de vackra, starka kvinnorna jag har nåden av att få ha i mitt liv.

Jag är så tacksam för er!

Bilden är tagen av bästa A.

Bilden är tagen av bästa A.

Dessa kvinnor i mitt liv ❤

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Man skulle kunna tro

Man skulle kunna tro att det är svårt, om inte till och med omöjligt, för 16 arbetande och studerande vuxna personer att i synkronisera sina kalendrar till att åka iväg på en gemensam resa över ett veckoslut mitt i höstterminen. 

Man skulle kunna tro att 65 timmar i varandras omedelbara sällskap är nervpåfrestande; att varje chans till att unna sig egentid nappas åt som oförskämt goda ugnsfärska bullar. Man skulle kunna tänka sig att så fort resan avslutades är den största önskan att inte behöva umgås med ifrågavarande personer på ett tag.

Det skulle man kunna tro.

Men så är det verkligen inte. 

Stockholm behandlade oss väl. Det är en få förunnad lyx att ha möjligheten att tillsammans med ett gäng, som till antalet motsvarar ett välrepresenterat division 3 lag i Österbotten, flyga över potten till min favoritstad Stockholm. Vi hann med allt. Känns det som. Men att tröttna på varandra hann vi inte. I alla fall inte jag. 

Några snapshots på det.

stockholm1-blogg.jpg
stockholm2-blogg.jpg
stockholm3-blogg.jpg
stockholm4-blogg.jpg
stockholm5-blogg.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Själarnas ö

Ibland när man läser eller ser på tv kan man trösta sig med att tänka "Det här har inte hänt på riktigt". I andra fall går det inte alls. Till exempel i Johanna Holmströms senaste roman Själarnas ö.

Romanen är baserad på den verkliga händelsen om Kristina som dränkte sina barn i Aura å i slutet på 1800-talet. Hon skickas till ett dårhus på ön med det vackra namnet, Själö - därav titeln. På Själö får läsaren bekanta sig med flera andra intagna genom åren, och på det här sättet bilda sig en uppfattning om hur mentalvården såg ut för lite mer än etthundra år sedan.

Vi kan alla ignorera dammigheten på grönväxten.

Vi kan alla ignorera dammigheten på grönväxten.

Jag hade gärna lärt känna Kristina bättre, få veta hennes innersta tankar och se hennes inre utveckling genom åren. Det var förvisso intressant att lära känna olika karaktärer, men det var fram för allt Kristina som trollband mig från sida ett.

Det är en tankeväckande roman. Efter att jag läst ut boken försjunker jag in i tankar om vilka stora utmaningar mentalvården innefattar. Jag försjunker i tankar på vem som är frisk och vem som inte är det, och vem som har rätt att avgöra någons mentala hälsa - och på så sätt ha makt över liv, kanske död. Jag tänker också på hur långt mentalvården har kommit; i boken bestäms den mentala hälsan bland annat utifrån huvudform, kroppslighet och kön. 

sjalarnaso-blogg.jpg


Historiska romaner med ett alltjämt lika aktuellt tema är de som lever längst, och de som i mitt tycke också är bäst. Den här romanen har verkligen samhällsrelevans, bara för någon dag sedan läste jag den här artikeln på svenska yle om mentalvård. Romanen tilltalar den som vill ha en djupare och tankeväckande läsning, men den tilltalar också lustlästaren som inte kräver mer än en god story.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Det vardagsvackra

Höstvasa imponerar på mig.

Åbohösten, som jag fick uppleva några år, var verkligen imponerande, inte minst på grund av de många lönnträden och deras vackraste höstlöv. Men det är något med vasahösten som tilltalar mig alldeles särskilt. Jag misstänker att det är närheten till havet. 

Jag, som är en landkrabba av rang, förvånas över hur mitt hjärta smälter så fort jag ser det öppna, stora, fiskluktande blå. Att dessutom ha det på några hundra meters avstånd, och ständigt veta att jag är omgiven av det där jag rör mig i biblioteket eller akademin. 

Ja, jag är en romantiker och kanske jag romantiserar vasahösten och vasahavet nu. Men å andra sidan är jag av den åsikten att människan hellre får vara lättimponerad än svårimponerad.

Jag hoppas att jag aldrig mister min glädje över det vardagsvackra. Havet, höstlöven, ett äldre par som vandrar hand i hand, en underskön soluppgång, småbarn som leker tillsammans i sandlådan eller mannen som kommer med blommor åt sin kärlek på en helt vanlig dag. Det är de vardagsvackra som ger den där kryddan i vardagen, den där gnistan med det lilla extra för att orka med vardagslunket.

mittvasa-blogg.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Just nu

Jag har skapat mig en  "Just nu"-lista så här i oktoberrusket. Listan får med fördel användas, gärna med källhänvisning. 

Just nu...

.. läser jag
Den andra boken ur Game of Thrones-serien med namnet Kungarnas Krig. Jag har aldrig varit en fantasy-människa; visst har jag sett och läst bitar ur Narnia, Sagan om Ringen och Hobbit och trots att jag gillar dem har jag aldrig fastnat i fantasyklistret. Men när jag och min Samuel såg igenom GoT i vintras (jag för första gången, Sam för andra) blev jag fascinerad. Jag gillar intrigerna, de oväntade vändningarna och att det sällan blir som man tänkt eller hoppas. 

got-blogg.jpg

.. lyssnar jag på
Linnea Henrikssons "Säga mig" på repeat dagarna i ända. Helt klart bäst just nu.

.. ser jag på
Outlander, en kvinna som färdas tillbaka i tiden till 1700-talets Skottland. Låter lite mysko men det är faktiskt riktigt spännande! För att balansera det dramatiska ser jag och min Samuel också på That 70's Show, Eric Foremans humor är i världsklass och Fez är för bra! Jag tittar också på HouseJane the Virgin och Seinfeld men inte lika ofta.

.. tänker jag på 
Vad jag ska packa med mig inför den stundande helgresan. Och vilken storlek på väska jag ska ta med. Hur mycket kommer jag att shoppa? Hur många plattänger behövs för en handfull tjejer? [djupt]

.. längtar jag efter
Vintern! Ja, en riktigt smällkall vinter med krispig luft, solsken och gnistrande snödrivor! Romantiserar jag den finska vintern? Absolut, men i alla fall!

vinter1-blogg.jpg

.. borde jag
Bädda sängen och byta om till träningskläder, tömma och fylla på diskmaskinen, rengöra kaffekokaren med mera. Men det är mycket man inte måste.

.. saknar jag
Maja, Emmi, Helena och Iitu! Som tur får jag se dem alldeles snart. ❤ Också min familjs hund Nelson och katterna Lisa och Molly saknar jag!

.. planerar jag
Koreografier och dansnummer till julshowen, en liten keikka jag har i november och julklappsinköp anno 2017!

.. drömmer jag om
Höstlovet nästa vecka. Egentligen är jag bara höstlovsledig från dansen, men ändå känns det som ett riktigt höstlov för mig!

.. är jag glad för
Att snart få vara återförenade med de här pinglorna + Christa!

Suddig bild men ack så fina ❤

Suddig bild men ack så fina ❤

.. ser jag fram emot
Att gå på musikalen The Book of Mormon! Det blir grejt! Jag ser också fram emot att läsa Karin Erlandssons senaste roman Pärlfiskaren.

.. prokrastinerar jag
läs punkten ".. borde jag".

.. vill jag ha
God kycklingpasta, vinterkängor, Marabou Sommar, Lunttikirja, ryggmassage, hörlurar och en rensad dator. På ett mindre materiellt plan vill jag ha mer rutin i vardagen och klarhet i min gradu-avhandling. 

.. vill jag bli bättre på
Bullet journaling, att ta kritik, hålla ordning i klädskåpet, använda tandtråden och skriva på finska. En salig blandning!

.. ska jag
Avrunda det här blogginlägget och ta itu med punkt ".. borde jag".

Ha en härlig torsdag, kära läsare!

sjölvar1-blogg.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Ord som föder liv

Jag tycker att något av det finaste man kan göra för sin partner är att tala gott om hen inför andra. Inte på det där skrytsamma "min partner är bättre än din partner"-sättet, men på ett högaktande och kärleksfullt sätt. Ett sätt som vittnar om en stolthet och en glädje över att få dela livet tillsammans.

För mig är glädjen dubbelt så stor när jag råkar höra min Samuel tala gott om mig inför någon annan. Eller ännu bättre - när en gemensam vän nämner att Samuel har sagt något fint om mig.

Jag tror det här inte endast gäller ett romantiskt förhållande. Jag tror det här, att tala gott om människor både när de hör och inte hör, på många sätt skulle skapa ett mildare och människovänligare klimat på arbetsplatsen, i skolan eller i fotbollslaget. 

Ord gör så mycket. River ner eller bygger upp i enlighet med vilka ord vi väljer att använda. Kan vi komma överens om att sträva efter det senare? Att ständigt låta våra ord bli till uppbyggelse och glädje åt oss själva och andra.

Vill ni för övrigt höra mer om vikten av att tala väl om sin partner - hur det till och med påverkar den mentala hälsan - lyssna på det här podcast avsnittet. Också det från min favorit relationspodcast The Marriage Podcast for Smart People. 

DSC_1175_Fotor.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.